Köpeklerde görülen saldırganlık tipleri nelerdir?
- Mehmet C. Keles
- 30 Nis 2023
- 3 dakikada okunur
Saldırganlık, köpekler arasında en çok görülen davranış sorunudur. Köpeğinizi tanımak, davranışlarını doğru anlamlandırmak, davranış sorunlarının çözümü için ilk elde edeceğiniz başarıdır.
Savunma Saldırganlığı
Bu tip bir saldırganlık, genelde dişi köpeklerde ortaya çıkar. Diğer köpeklerle yeterince ve zamanında sosyalleşmemiş köpeklerin de benzer bir saldırganlık göstermesi olasıdır. Yabancı hayvanları tehdit ve tehlike olarak görmesi, acı ve rahatsızlıkla ilişkilendirmesi durumunda sıklıkla bu saldırganlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda köpeğiniz, çocuklarını/sahibini korumak için güvenlik sınırını aşan ve kendi alanını işgal eden tehditlere karşı savunma saldırganlığı gösterebilir.
Mesafeli Saldırganlık
Bu tip bir saldırganlık genellikle kaygılı ve endişeli köpeklerde ortaya çıkar. Sosyal kaygı bozukluğunun bir belirtisi olarak görülebilir. Saldırganlık, büyük ölçüde diğer hayvanı uzaklaştırmak üzerinedir. Temas kurulmaz ve saldırgan köpek bulunduğu yeri terk etmez.
Bölgesel Saldırganlık
Bölgesel saldırganlığın amacı tehditi güvenli bir mesafede tutmaktır. Bölgesel saldırganlık köpeklerde doğuştan gelen ve oldukça olağan bir duygudur. Kapıya havlama, kargocu ya da postacıyı testten geçirme köpeklerin kendilerini adadığı bir görevi yerine getiriyor olduğunu gösterir. Sokak köpeklerinin genel duygu durumları ve bölgelerine girdiğinizde gösterdikleri tepkiler bu saldırganlık türü ile açıklanabilir.
Annelik Saldırganlığı
Amacı yavrulara zarar verebilecek veya anneyi (kendisini) yaralayabilecek tehditleri uzaklaştırmak olan saldırganlık türüdür. Kendisine karşı olan savunma yine yavrularının yetişmesi için bir eksikliğin olmaması amacıyladır. Bölgeye giren yabancı olduğunda, saldırı şiddetli ve doğrudan olur. Annelik saldırganlığı, çoğu durumda kendisini ve yavrularını değil, aynı zamanda yavrularının erişebildiği doğum yeri ve çocukların etkinlik alanını kapsar. Bu tip saldırganlık bölgesel ve mesafeli saldırganlığa benzer.
Hastalık Saldırganlığı
Orta şiddette bir savunma saldırganlığı tipidir. Köpek yapmak istemediği bir şeye zorlandıysa, yaralandıysa ya da aşırı üzgünse ortaya çıkar. Sebep, yüksek bir uyaran, belirgin olmayan bir iç hastalık ya da dışsal bir yara olabilir. Ne yazık ki bu tür durumlarda köpeği tanıyan birinin müdahale etmesi gerekir. Eğer köpeğin sahibi müdahale edecekse, istenmeyen kazalar köpek-sahip ilişkisini yarayabilecek boyutta olabilir.
Korku Saldırganlığı
Her canlı için doğal bir davranış olan savunma saldırganlığı türlerinden biridir. Korku nedeniyle ortaya çıkan bu tür saldırganlık bir alışkanlık değil. Köpek sahiplerinin bunu iyi anlaması gerekir. Bunu bir olay olarak ele almalı, ancak kaygı bozuklukları sırasında ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Ve fakat bu durumun temel nedeni bulunarak ortadan kaldırılmalıdır.
Kaydırılmış Saldırganlık
Genelde altında başka bir saldırganlık tipi yatar. En belirgin özelliği yüksek heyecandır. Bu durumda köpek, heyecanını ve saldırganlığını başka bir şeye aktarır. Bu saldırganlık tipi çoğunlukla öngörülemez; çünkü başka bir hayvana, insana ya da şeye saldırganlaşan köpek bu duygusunu o an kendisine yaklaşan başka bir şeye aktarır. Kaydırılmış saldırganlık patlayıcı ve dürtüsel köpeklerde bulunan otomatik bir davranıştır.
Rekabetçi Saldırı
Bu saldırganlık tipi, köpekler arasında bir tür oyun gibi ortaya çıkar. Ancak bu oyun, insana karşı yapıldığında zarar verebilecek kadar tehlikeli olabilir. Bu durumu yanlış anlamak ve köpeğin sahibini domine ettiği bu oyunu ödüllendirmek, köpeğin insanları kontrol etmesine ve sahibine zarar vermesine neden olabilir. Bu nedenle, insanlar köpeklerin davranışlarını doğru bir şekilde anlamalı ve uygun şekilde eğitmeli veya kontrol altına almalıdır.
Sahiplenme Saldırganlığı
Köpek, kendisinin olanı savunduğunda ortaya çıkan bir tür saldırganlık şeklidir. Köpek bazen sahibini provoke ederek, kendi hiyerarşik konumunu doğrulamaya ya da sahibini oyun oynamaya ikna etmeye çalışır. Yani köpek, kendi oyuncağını veya sahibi tarafından kendisine verilmiş olan bir şeyi koruma altına aldığı için agresif davranır.
Farklı Sosyal Gruplara Ait Köpekler Arasındaki Saldırganlık
Bu tür saldırganlık, farklı sosyal gruplara ait köpeklerin toprakları dışında buluştuğu ve birbirleri arasında hiyerarşik bir pozisyon kurma ihtiyacı hissettikleri durumlarda kullanılır. Bölgesel Saldırganlık ile karıştırılabilir.
Avlanma Saldırganlığı
Bu tip bir saldırganlık doyuma ulaşmak ile (avı ele geçirmek) sona ermez. Avlanma saldırganlığı, motosiklet, bisiklet veya koşucular gibi ‘avlarla’ uygun şekilde sosyalleştirilmesi ile kontrol altına alınabilir. Köpek bir avcı olarak, hareket eden nesneleri veya canlıları takip ederek tepki verir. Bu onun için doğal bir davranıştır. Avcılık saldırganlığı
Avcılık Saldırganlığı
Bu tür bir saldırganlık durumu, diğer tiplerden farklı olarak köpeğin davranışı ve yüz ifadeleri ile belirlenir. Köpeğin ağzı düz kalmakta ve sadece avlanma özelliğine özgü şekilde duygusal olarak hareket etmektedir.
Aşırı Saldırganlık
Aşırı saldırganlık, ikincil, birincil ve komut olmak üzere üçe ayrılır. Aşırı ikincil saldırıda, diğer saldırı türleri ile birleşerek yavaş yavaş oluşurken, birincil aşırı saldırı ani bir şekilde ortaya çıkar. Her iki durumda da, patolojik bir durumla karşı karşıya olduğumuz için, bu tür saldırganlık eğilimleri patlayıcı bir kişilik, beyin tümörleri veya şizofreni gibi hastalıkları işaret edebilir. Her iki durumdaki davranış, mantıksız ve işlevsiz olarak teşhis edilir.
Bu yazıda aşağıda bilgileri verilen makaleden faydalanılmıştır:
Review on Selected Aggression Causes and the Role of Neurocognitive Science in the Diagnosis
댓글